KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (16)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Styropian

Data: 1 Marzec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 1 h 15 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Proste ciasto, które swoim smakiem i delikatnością zawsze podbija gusta osób, którym je serwuję :) Robiłam je już wielokrotnie, więc aż dziw, że przepis jak dotąd nie znalazł się na stronie... Chyba ciasto za szybko znikało :) Choć wyglądem do złudzenia przypomina sernik z brzoskwiniami, to jednak wśród potrzebnych składników nie znajduje się nawet odrobina sera. Cała jasna "masa" powstaje z białek i jogurtu naturalnego, który równie dobrze zastąpić można greckim lub kwaśną śmietaną 18% (ja tym razem dałam śmietanę). Całość otacza kruche ciasto, a wzbogaca owocowy dodatek w postaci brzoskwiń z puszki. Śmiało mogę powiedzieć, że choć z wyglądu jest niepozorne, to w smaku pozytywnie zaskakuje i jest naprawdę bardzo smaczne :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na masę jogurtową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy.

Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut,do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i lekko wystudzić.

Masa jogurtowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W dużym naczyniu umieścić jogurt (lub śmietanę) i cukier. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać.

W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę*. Dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Delikatnie wylać na podpieczony kruchy spód, wyrównać (ciasto może być lekko ciepłe).

Całość:

Brzoskwinie z puszki pokroić w grube plasterki i delikatnie poukładać na masie jogurtowej. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta, schłodzoną w zamrażarce.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz