Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy.
Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut,do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i lekko wystudzić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużym naczyniu umieścić jogurt (lub śmietanę) i cukier. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać.
W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę*. Dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Delikatnie wylać na podpieczony kruchy spód, wyrównać (ciasto może być lekko ciepłe).
Brzoskwinie z puszki pokroić w grube plasterki i delikatnie poukładać na masie jogurtowej. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta, schłodzoną w zamrażarce.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!