KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Skoleboller - norweskie drożdżówki budyniowo - kokosowe

Data: 20 Luty 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Żadne kupne drożdżówki nie dorastają im do pięt! Miękkie, puszyste i obficie nadziane domowej roboty budyniem... Ponadto dodatek wiórek kokosowych sprawia, że stanowią raj dla każdego "kokosożercy" :) Oczywiście możecie z nich zrezygnować, jeśli za wiórkami nie przepadacie - z pewnością będą równie pyszne! Gorąco polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na budyń:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej).

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 160 ml), cukier (ok. 60 g), kardamon, sól, jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować budyń.

Budyń:

W garnuszku zagotować 400 ml mleka z połową cukru.

W miseczce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich mąkę i 100 ml mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.

Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (około 65 g każda). Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być bardzo cienkie w tym miejscu)*. Wgłębienia wypełnić budyniem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Przygotować lukier. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Po wystudzeniu bułeczki posmarować lukrem i natychmiast obsypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Moje uwagi

* Szklankę dobrze jest "zanurzać" w mące przed każdym wyciskaniem wgłębienia w bułeczkach - dzięki temu nie będzie się ona przyklejać do ciasta.
Źródło: mojewypieki.com.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz