Herbatniki, cukier puder, przyprawy i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie.
Na schłodzony spód sernika ściśle poukładać pierniczki, jeden przy drugim. Na wierzch delikatnie wylać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Wystudzony sernik polać gęstniejącą polewą czekoladową.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.
Smacznego!