KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik z pierniczkami

Data: 18 Grudzień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Pyszny, kremowy serniczek, wzbogacony o pierniczki z powidłami, które nie tylko dodają mu świątecznego akcentu, ale również sprawiają, że ciasto pięknie się prezentuje po przekrojeniu :) Wierzch z polewy czekoladowej idealnie dopełnia całość i podkreśla piernikowe wnętrze. Polecam (zwłaszcza) w okresie przedświątecznym, jak i na same święta! :)

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

  • 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Herbatniki, cukier puder, przyprawy i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie.

Na schłodzony spód sernika ściśle poukładać pierniczki, jeden przy drugim. Na wierzch delikatnie wylać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wystudzony sernik polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.
Źródło: gotujebolubie.pl.
Zmieniłam trochę sposób przygotowania masy serowej.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz