KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik piernikowy

Data: 23 Listopad 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 1 h  - 1 h 10 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Typowo jesienna (a właściwie świąteczna) odmiana sernika, bo z przyprawą do piernika, która nadaje mu tak charakterystyczny dla tego okresu aromat. Ilość przyprawy nie jest przesadzona, ale wystarczająca, aby dzięki niej sernik smakował bardzo niecodziennie :) Jest aromatyczny, delikatny i aksamitny. Całość dodatkowo zwieńczają powidła oraz polewa czekoladowa, które doskonale uzupełniają ciasto. Może część z Was zdecyduje się przygotować go na tegoroczne święta? Gorąco polecam zarówno na tę okazję, jak i na każdy inny jesienno - zimowy wieczór :)

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Herbatniki, kakao, cukier i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać.

Piec w temperaturze 175°C przez około 60 - 70 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wykończenie:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Wystudzony sernik posmarować powidłami, a następnie polać gęstniejącą polewą czekoladową (lub polać sernik samą polewą).

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.
Źródło: gotujebolubie.pl.
Trochę go zmodyfikowałam.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz