KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik truskawkowy na kokosowym spodzie

Data: 12 Czerwiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 4 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 15 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Można by było powiedzieć, że sernik ten jest sernikiem na zimno, gdyby nie pieczony, białkowo - kokosowy spód, przypominający w smaku popularne kokosanki :) Taka podstawa ciasta świetnie komponuje się z masą truskawkową, bo w końcu truskawki z kokosem tworzą zgrany duet w niejednym deserze :) To idealne letnie i lekkie ciasto, na upały i nie tylko! Myślę, że będzie pyszne także wtedy, jeśli zdecydujecie się przygotować je na zwykłym spodzie sernikowym. Polecam, szczególnie amatorom wszystkiego, co kokosowe i truskawkowe :)

Składniki

Na spód kokosowy:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód kokosowy:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera, do połączenia.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Delikatnie przełożyć masę do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę w proszku zalać 160 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na gładki mus.

Serek kremowy, mus truskawkowy, cukier puder i sok z cytryny umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić na puszysty krem. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną lub na niskich obrotach miksera, do połączenia.

Masę serową wylać na wystudzony spód, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować plasterkami lub połówkami truskawek.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
Zmieniłam trochę sposób przygotowania ciasta.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-06-09 16:05
Czy zamiast wiórków można użyć mąki kokosowej?
Na paterce
2020-06-26 13:00
Jakoś przeoczyłam komentarz :/
Nigdy nie piekłam takiego ciasta z mąką kokosową zamiast z wiórkami, więc trudno mi powiedzieć jak by się zachowało... Mąka jest drobniejsza, więc efekt końcowy może być inny niż z wiórkami.
Odpowiedz