KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Jogurtowiec truskawkowy

Data: 28 Czerwiec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 8.
Średnica blachy: 17 cm.

Recenzja

Delikatne, lekkie i stosunkowo niskokaloryczne ciasto, które chociaż swoją strukturą i smakiem przypomina sernik na zimno, to jednak zrobione jest nie na twarogu, ale na jogurcie greckim. Zamiana ta absolutnie nie odbiera ciastu uroku czy też smaku :) Deser jest banalny i szybki w przygotowaniu, doskonały w porze letniej, do przygotowania którego wykorzystać możemy zarówno świeże, jak i mrożone truskawki czy też dowolne inne, ulubione owoce :) Bardzo polecam!

Składniki

Na spód:

Na masę jogurtową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Herbatniki i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa jogurtowa:

Żelatynę w proszku zalać 170 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na gładki mus.

Jogurt, mus truskawkowy i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy jogurtowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.

Masę jogurtową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować plasterkami lub połówkami truskawek.

Smacznego!

Moje uwagi

* Mogą być mrożone - należy je wcześniej rozmrozić na bibułce, która pochłonie nadmiar wody.

** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy jogurtowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy jogurtowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz