Herbatniki i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).
Spód tortownicy o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Żelatynę w proszku zalać 170 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na gładki mus.
Jogurt, mus truskawkowy i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy jogurtowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.
Masę jogurtową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować plasterkami lub połówkami truskawek.
Smacznego!
* Mogą być mrożone - należy je wcześniej rozmrozić na bibułce, która pochłonie nadmiar wody.
** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy jogurtowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy jogurtowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.