KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Data: 28 Czerwiec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Ciekawa odmiana sernika bez pieczenia - gotowanego - gdzie wykończenie stanowią truskawki pokryte galaretką, a nie polewa czekoladowa, jak to często bywa w tego typu deserach. Dzięki temu ciasto jest typowo letnie i jakby "lżejsze" i delikatniejsze w smaku. W efekcie końcowym aż trudno uwierzyć, że jest to sernik gotowany :) Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1/3 szkl. mleka

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masa serowa:

W garnku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki na masę serową oprócz budyniu i mleka. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gładka masa, która w miarę gotowania nieco zgęstnieje.

W miseczce dokładnie wymieszać budynie z mlekiem. Wlać do masy serowej, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika.

Kilka łyżek (ok. 6-7) masy odłożyć do oddzielnej miseczki.

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając.

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki, a większe z nich pokroić na mniejsze kawałki.

W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/2 masy serowej z garnka, rozsmarować równomiernie po całości. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wyłożyć resztę masy serowej z garnka. Na koniec ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować masę serową odłożoną do miseczki.

Na wierzchu ściśle ułożyć truskawki, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz