W garnku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki na masę serową oprócz budyniu i mleka. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gładka masa, która w miarę gotowania nieco zgęstnieje.
W miseczce dokładnie wymieszać budynie z mlekiem. Wlać do masy serowej, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika.
Kilka łyżek (ok. 6-7) masy odłożyć do oddzielnej miseczki.
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając.
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki, a większe z nich pokroić na mniejsze kawałki.
W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/2 masy serowej z garnka, rozsmarować równomiernie po całości. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wyłożyć resztę masy serowej z garnka. Na koniec ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować masę serową odłożoną do miseczki.
Na wierzchu ściśle ułożyć truskawki, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego!