W garnku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki na masę serową. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gładka masa, która w miarę gotowania nieco zgęstnieje. Wtedy ściągnąć garnek z palnika.
W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do rozpuszczenia się cukru.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody (ok. 3 - 4 łyżkach), a następnie dodać do wiśni i dokładnie wymieszać. Zagotować, ściągnąć z palnika i odstawić.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**.
W formie kwadratowej o boku długości 24 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na herbatniki wyłożyć połowę frużeliny i wyrównać. Kolejno wylać połowę masy serowej, rozsmarować równomiernie po całości.
Na masie serowej ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wyłożyć resztę frużeliny, a następnie resztę masy serowej. Na koniec ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch polać gęstniejącą polewą czekoladową.
Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
* Polewę czekoladową przygotować dopiero przed samym wyłożeniem na ciasto.
** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.