KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik gotowany z frużelią wiśniową

Data: 12 Luty 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 10 h  - 16 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Różowa (i zarazem walentynkowa?) wersja sernika gotowanego, czyli takiego, do przygotowania którego nie odpalamy piekarnika, bo całą masę serową gotujemy w garnku :) To doprawdy ciekawy i godny polecenia typ sernika, którego wykonanie jest niezwykle szybkie i proste. Ja tym razem z okazji święta zakochanych przerobiłam stary przepis mojej mamy, wzbogacając go o przełożenie z frużeliny wiśniowej tak, aby całość zyskała nieco słodkiego, różowego koloru :) W efekcie ten sam, znany nam sernik zyskał pyszną owocową nutę, która wcale nie zdominowała serowego smaku. Z chęcią go jeszcze powtórzę :) Polecam!

Składniki

Na masę serową:

Na frużelinę wiśniową:

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masa serowa:

W garnku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki na masę serową. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gładka masa, która w miarę gotowania nieco zgęstnieje. Wtedy ściągnąć garnek z palnika.

Frużelina wiśniowa:

W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do rozpuszczenia się cukru.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody (ok. 3 - 4 łyżkach), a następnie dodać do wiśni i dokładnie wymieszać. Zagotować, ściągnąć z palnika i odstawić.

Polewa czekoladowa*:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**.

Wykonanie:

W formie kwadratowej o boku długości 24 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na herbatniki wyłożyć połowę frużeliny i wyrównać. Kolejno wylać połowę masy serowej, rozsmarować równomiernie po całości.

Na masie serowej ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wyłożyć resztę frużeliny, a następnie resztę masy serowej. Na koniec ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

Moje uwagi

* Polewę czekoladową przygotować dopiero przed samym wyłożeniem na ciasto.

** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Powyższy przepis zaczerpnęłam z zapisków mamy i zmodyfikowałam.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz