KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Rogaliki śniadaniowe

Data: 8 Lipiec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h 50 min - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 8.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Znakomity przepis, z którego rogaliki wychodzą mięciutkie i długo trzymające świeżość. Sama robiłam je już kilkukrotnie, lecz dopiero teraz zdołałam zrobić zdjęcia - tak szybko znikały :) Polecam z makiem, z dowolnymi ziarnami lub bez niczego - jak wolicie najbardziej :)

Składniki

Na rogaliki:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (75 ml), wodę, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na owalny placuszek o długości ok. 15 - 20 cm i zwinąć od krótszego boku. Uformować rogaliki, a następnie ułożyć je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 - 30 minut, do podwojenia objętości.

Rogaliki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: babeczka.zuzka.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz