KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Precle

Data: 15 Marzec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 1 h 50 min
Czas pieczenia: 13 min - 15 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 8.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Może i nie wyglądają jak standardowe precle (technikę ich formowania muszę jeszcze dopracować :) ), jednak w smaku są po prostu doskonałe! Przygotować je można zarówno na słono, obsypując gruboziarnistą solą, jak i na słodko - z wykorzystaniem drobnego cukru i cynamonu. Ja tym razem postawiłam na pierwszą wersję, ale czuję, że nie wiele czasu upłynie, gdy wypróbuję również tę drugą :) Precle z tego przepisu wychodzą bowiem dokładnie takie, jakie być powinny - mięciutkie i puszyste w środku z lekko chrupiącą skórką na wierzchu. Dlatego mimo, że wymagają trochę więcej pracy niż zwykłe bułki, to z pewnością będę do nich wielokrotnie wracała. Bardzo polecam!

Składniki

Na precle:

Dodatkowo:

  • 2 l wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania precli przed pieczeniem
  • do posypania (wersja wytrawna): sól morska, mak, posiekane orzechy (np. włoskie, laskowe, migdały)
  • do posypania (wersja słodka): cukier wymieszany z cynamonem*
  • masło, roztopione, do posmarowania precli po upieczeniu (wersja słodka)
Zmień jednostki

Przepis

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z 0,5 szklanki letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (1 szklanka), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (około 145 g każda). Z każdej części uformować wałeczek o długości ok. 60 cm. Uformować na kształt precla (instrukcja), ułożyć na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Po skończeniu formowania precelków, nie czekając na ich wyrośnięcie, zacząć je gotować, zaczynając od precelka uformowanego najwcześniej. W tym celu delikatnie kłaść precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą wodę i gotować około 30 sekund. Wyjmować dużą łyżką cedzakową i układać z powrotem na blaszce. W ten sposób ugotować wszystkie precelki.

Precle przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypać solą morską, makiem lub posiekanymi orzechami (wersja wytrawna) lub niczym nie posypywać (wersja słodka). Piec w temperaturze 230°C przez około 13 - 15 minut, do mocno złotego brązu. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Precle w wersji słodkiej od razu po wyjęciu z piekarnika posmarować roztopionym masłem i obtoczyć w cynamonowym cukrze.

Smacznego!

Moje uwagi

* Aby przygotować cukier cynamonowy należy wymieszać ok. 3 łyżki drobnego cukru do wypieków z 1 łyżką zmielonego cynamonu.
Źródło: mojewypieki.com.

Zobacz też

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz