KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pralinki tiramisu

Data: 29 Maj 2021
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Przepyszne domowe pralinki inspirowane słynnym deserem tiramisu. To mieszanka pokruszonych biszkoptów, mascarpone, kawy i likieru Amaretto (lub innego). Obawiałam się, że kakao, którym są obtoczone będzie dodawało im gorzkiego posmaku, ale okazuje się, że pasuje doskonale :) Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na pralinki:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopty zmielić w malakserze lub rozkruszyć wałkiem (mogą zostać większe okruchy). Kolejno wymieszać z kawą i likierem, odstawić na 15 minut.

Serek mascarpone wymieszać z cukrami. Dodać biszkopty nasączone kawą i ponownie dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz.

Po tym czasie ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, od razu obtaczać w kakao i układać w minipapilotkach lub na talerzu.

Gotowe pralinki schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: www.mirabelkowy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz