KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pralinki adwokatowe

Data: 20 Grudzień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 2 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 15.

Recenzja

Jedne z najlepszy domowych pralinek, jakie jadłam :) Są absolutnie przepyszne! Smak likieru jajecznego jest wyraźnie wyczuwalny, więc jest to słodkość tylko dla dorosłych. Ich wykonanie jest naprawdę bardzo szybkie i proste. Ja osobiście już dawno straciłam rachubę ile razy je robiłam :) Zawsze i wszędzie robią furorę. Bardzo polecam! :)

Składniki

Na pralinki:

Zmień jednostki

Przepis

W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i ajerkoniak. Podgrzać, prawie do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*. Dodać pokruszone wafelki i zmielone migdały, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 1 - 2 godz.

Po tym czasie ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na tacy (można na nią wyłożyć papier do pieczenia). Każdą kulkę posmarować roztopioną czekoladą (ja robię to zwykłym nożem do masła) i ponownie ułożyć na tacy.

Gotowe pralinki schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a mieszanka była już zbyt chłodna, można przez chwilę (!) podgrzać ją na małym ogniu.
Trochę zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz