KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (33)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pełnoziarnisty chleb z bakaliami

Data: 22 Sierpień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h 10 min - 2 h 30 min
Czas pieczenia: 30 min - 40 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Nietypowy chlebek z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej oraz dużej ilości różnych bakalii, które to nadają mu tej wyjątkowej, nieco słodkiej nuty :) Wyśmienicie komponuje się z białym serem, konfiturą lub zajadany po posmarowaniu samym masełkiem. Coś dla tych osób, w których guście są np. dostępne w piekarniach chlebki z dodatkiem suszonej żurawiny. Polecam!

Składniki

Na chlebek:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać ze 175 ml letniej wody, łyżką cukru i taką ilością mąki pszennej, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (200 ml), cukier (1 łyżkę), kaszę, sól, mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz resztę mąki pszennej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, który ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia*. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 - 40 minut.

Chlebek przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ulubionymi ziarnami. Piec najpierw w temperaturze 200°C przez około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez około 20 - 30 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie (jeśli był pieczony w keksówce), a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Chlebek można także przełożyć do formy keksowej, posmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja następnym razem właśnie tak zrobię, bo ciasto było dosyć luźne.
Źródło: filozofiasmaku.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz