Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać ze 175 ml letniej wody, łyżką cukru i taką ilością mąki pszennej, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (200 ml), cukier (1 łyżkę), kaszę, sól, mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz resztę mąki pszennej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, który ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia*. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 - 40 minut.
Chlebek przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ulubionymi ziarnami. Piec najpierw w temperaturze 200°C przez około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez około 20 - 30 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie (jeśli był pieczony w keksówce), a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!