KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Chlebek turecki

Data: 18 Luty 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 40 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Wymiary blachy: 11 x 30 cm.

Recenzja

Cudowny chlebek, który piekłam już kilkukrotnie i z pewnością upiekę jeszcze nie raz :) Nie jest to typowy chleb drożdżowy - ten jest specyficzny, wilgotny, zwarty, o dość "zbitej" strukturze i słodkawym smaku. Z tego też powodu (według mnie) lepiej smakuje posmarowany samym masełkiem, dżemem lub serkiem białym (moim faworytem jest połączenie serka kremowego z konfiturą :)) niż z dodatkiem szynki czy żółtego sera. Dodatkowym atutem tego chlebka jest fakt, że dość długo utrzymuje świeżość. Polecam szczególnie tym, którzy gustują w tego rodzaju słodkim pieczywie :)

Składniki

Na chlebek:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania chlebka
Zmień jednostki

Przepis

Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i odcedzone rodzynki.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (125 ml), cukier (3 łyżki), melasę, jajko, kawę, kakao, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i odcedzone rodzynki.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, który ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek można także przełożyć do formy keksowej, posmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Chlebek przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, zrobić ukośne nacięcia. Piec najpierw w temperaturze 200°C przez około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez około 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jeśli jest granulowana to lepiej będzie ją zmielić na proszek, przed dodaniem do ciasta.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz