Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i odcedzone rodzynki.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (125 ml), cukier (3 łyżki), melasę, jajko, kawę, kakao, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i odcedzone rodzynki.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, który ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek można także przełożyć do formy keksowej, posmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Chlebek przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, zrobić ukośne nacięcia. Piec najpierw w temperaturze 200°C przez około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez około 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!