KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Napoleonka

Data: 26 Styczeń 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 40 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Klasyczna Napoleonka, czyli dobry krem budyniowy, skryty pomiędzy dwoma płatami kruchego ciasta. Mocno kremowy deser, idealny na okres karnawałowy :) Mimo sporej ilości masy, całość nie jest mdła ani ciężka, bo dodatek masła w kremie jest tu naprawdę znikomy. Polecam, zwłaszcza amatorom tego typu deserów! :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Na krem budyniowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, śmietanę, żółtko i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 30 minut, do zrumienienia. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Oba ciasta wystudzić.

Krem budyniowy:

W rondlu zagotować 750 ml mleka z cukrem i masłem.

W miseczce utrzeć jajka z cukrami waniliowymi, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki i pozostałą 1 szklankę mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Odstawić do lekkiego wystygnięcia.

Wykonanie:

Na jeden blat ciasta wyłożyć krem budyniowy, rozsmarować równomiernie po całości. Przykryć drugim blatem ciasta, pokrojonym wcześniej na 12 części (porcji). Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Przed położeniem drugiego blatu ciasta na krem, dobrze jest pokroić go na mniejsze kawałki (porcje) - ułatwi to później krojenie ciasta.
Źródło: zjemto.blox.pl.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2018-11-17 11:58
Super Przepis :)
Odpowiedz