Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, śmietanę, żółtko i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 30 minut, do zrumienienia. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Oba ciasta wystudzić.
W rondlu zagotować 750 ml mleka z cukrem i masłem.
W miseczce utrzeć jajka z cukrami waniliowymi, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki i pozostałą 1 szklankę mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Odstawić do lekkiego wystygnięcia.
Na jeden blat ciasta wyłożyć krem budyniowy, rozsmarować równomiernie po całości. Przykryć drugim blatem ciasta, pokrojonym wcześniej na 12 części (porcji). Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!