KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki marcepanowe ''Czapki Mikołaja''

Data: 5 Grudzień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Muffinki te powstały z myślą o jutrzejszych Mikołajkach, stąd też imitująca czapki św. Mikołaja dekoracja z bitej śmietany i kandyzowanych wiśni :) Babeczki nie tylko nastrajają świątecznie, ale i smakują wyśmienicie, do czego niewątpliwie przyczynia się dodana masa marcepanowa. Dzięki niej odróżniają się one od zwykłych, jasnych muffinek. Poza tym (jak każde) są niezwykle szybkie w przygotowaniu :) Ja osobiście chętnie je powtórzę także o dowolnej innej porze roku :) Bardzo polecam i zachęcam do spróbowania także w wersji z owocami sezonowymi!

Składniki

Na muffinki:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masę marcepanową zetrzeć na tarce.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i starty marcepan, wymieszać i odstawić.

W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: mleko, olej, jajka i ekstrakt z wanilii. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.

Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Gotowy krem wycisnąć na babeczki, na wierzchu ułożyć po wisience kandyzowanej. Można posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz