KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babeczki ponczowe

Data: 7 Lipiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 30 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Czyli babeczki drożdżowe, obficie nasączone syropem i zwieńczone kleksami bitej śmietany, doskonale do nich pasującej (radzę z niej nie rezygnować :)). Babki są wilgotne i puszyste i pomimo, iż kształtem mogą przypominać tradycyjne muffinki, to jednak smakują zupełnie inaczej :) Przy ich przygotowaniu bardzo ważne jest, aby nie żałować syropu w trakcie ponczowania i nawet jeśli z wierzchu będą się nam wydawać wystarczająco "mokre", to jednak w środku wciąż mogą być tylko trochę nasączone. Tak samo ważny jest czas pieczenia: babeczki nie mogą się zbytnio przyrumienić, bo syrop trudniej będzie w nie wsiąkał. Polecam wypróbować - są cudowne! :)

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na poncz:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z letnim mlekiem, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: jajka, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Formę do muffinek lub inne foremki na babeczki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Przy pomocy łyżki lub dłoni nakładać do foremek, wypełniając je do połowy wysokości. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 - 40 minut, do podwojenia objętości.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w foremkach, a następnie wystudzić na kratce.

Poncz:

W rondlu zagotować wodę z cukrem i aromatem. Gotować, aż cukier się rozpuści.

Każdą babeczkę zanurzać na około 10 sekund w syropie, następnie przekręcać na drugą stronę przy pomocy łyżki cedzakowej lub dwóch łyżek stołowych i trzymać jeszcze chwilę w syropie. Sprawdzać czy babeczki są wystarczająco dobrze nasączone i ewentualnie zanurzać jeszcze na chwilę w syropie.

Naponczowane babeczki ułożyć na kratce, aby obciekły*. Jeśli po obcieknięciu nie będą jeszcze wystarczająco wilgotne, można powtórzyć czynność nasączania.

Do pozostałego syropu dodać likier morelowy, wymieszać i zagotować. Polać wierzch babeczek**.

Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy zakończonej ozdobną tylką. Gotowy krem wyciskać na wierzch każdej babeczki.

Smacznego!

Moje uwagi

* Pod spód dobrze jest umieścić jakąś tacę lub płaski talerz, aby łatwiej było zebrać ściekający nadmiar ponczu.

** Ja likier pominęłam, bo zwyczajnie go nie miałam, ale następnym razem na pewno z niego nie zrezygnuję, bo myślę, że może mieć istotny wpływ na efekt końcowy :)

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-03-07 20:52
Smak mojego dzieciństwa, wyglądają cudownie...
Odpowiedz