KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Mazurek różany

Data: 10 Kwiecień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 15 min - 18 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Coś dla osób, które nie przepadają za dość mocno słodkimi mazurkami, składającymi się przede wszystkim z ciasta kruchego i masy kajmakowej. To jest lżejsza i delikatniejsza odmiana tego rodzaju ciasta wielkanocnego, gdzie w miejscu kajmaku występuje masa serowa na bazie serka mascarpone i marmolady różanej. Składniki te razem tworzą wyśmienity krem, a dodatek płatków migdałowych świetnie uzupełnia całość i ciekawie przyozdabia ciasto :) Można je równie dobrze przygotować w kształcie jajka, a poza świętami np. w zwykłej prostokątnej formie czy w formie na tartę. Robiłam ją już dwu lub trzykrotnie i za każdym razem cieszyła się dużym uznaniem :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na nadzienie różane:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 g konfitury z płatków róży (lub do smaku, według gustu)

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Można również na papierze do pieczenia odrysować tortownicę o średnicy 22 cm, a następnie powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę na tartę. Jeśli przygotowaliśmy wzorzec pisanki, należy przyłożyć go do rozwałkowanego ciasta i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałych ścinków ciasta uformować wałeczek i przykleić na białko do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc obramowanie. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 - 18 minut, do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Nadzienie różane:

Serek mascarpone i konfiturę umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy.

Wykonanie:

Na wystudzony kruchy spód wyłożyć nadzienie różane, rozsmarować równomiernie po całości. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i ewentualnie udekorować suszonymi płatkami róży.

Smacznego!

Moje uwagi

Z tego źródła pochodzi pomysł na mazurek i masę różaną, natomiast przepis na samo ciasto zaczerpnęłam z innego przepisu.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz