Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Można również na papierze do pieczenia odrysować tortownicę o średnicy 22 cm, a następnie powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę na tartę. Jeśli przygotowaliśmy wzorzec pisanki, należy przyłożyć go do rozwałkowanego ciasta i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałych ścinków ciasta uformować wałeczek i przykleić na białko do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc obramowanie. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 - 18 minut, do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Serek mascarpone i konfiturę umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć nadzienie różane, rozsmarować równomiernie po całości. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i ewentualnie udekorować suszonymi płatkami róży.
Smacznego!