KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Mazurek migdałowo - morelowy

Data: 29 Marzec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Ciekawa, delikatnie owocowa odmiana mazurka, którego z powodzeniem przygotować możemy także poza świętami, jako zwykłą tartę :) Nie jest tak słodki jak mazurki wypełnione warstwą karmelu i mnóstwem bakalii, spośród których tutaj używamy jedynie płatków migdałowych. Bardzo fajnie łączą się one z konfiturą morelową, a wraz z polewą z białej czekolady dodają ciastu "lekkiego" wyglądu. Może nieco monotonny kolorystycznie mazurek, ale prosty, szybki i bardzo szmaczny :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Obie mąki przesiać, dodać masło, cukier, aromat migdałowy i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę roztopić ze śmietaną kremówką w kąpieli wodnej. Wymieszać i lekko przestudzić (powstały sos czekoladowy powinien pozostać płynny).

Wykonanie:

Migdały podprażyć krótko na suchej patelni, często mieszając, by ich nie przypalić. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzony kruchy spód posmarować konfiturą. Na konfiturę wysypać połowę płatków migdałowych, które polać gęstniejącą polewą czekoladową (nieregularnie, kleksami). Wysypać resztę płatków migdałowych. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz