KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Mazurek kawowy

Data: 26 Marzec 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 24.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Kolejny mazurek na stronie, który pokrywa inna masa niż często występująca w tych ciastach, masa kajmakowa. Pomimo tego, że on także jest dość słodki, to jednak intensywny kawowo - mleczny smak kremu jest na tyle intrygujący, że i tak nie sposób mu się oprzeć :) Bardzo ciekawa wersja mazurka, dedykowana szczególnie tym, którzy gustują we wszelkiego rodzaju masach z dodatkiem mleka w proszku. Polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na masę kawową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Około 1/4 ciasta oddzielić. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy. Z pozostałego ciasta (1/4) uformować wałeczek i przykleić na białko do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc obramowanie. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Masa kawowa:

Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Mleko w proszku wymieszać z cukrami. Dodać wystudzoną kawę, wymieszać. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać, do połączenia.

Wykonanie:

Wystudzony kruchy spód posmarować marmoladą. Na marmoladę wyłożyć masę kawową, rozsmarować równomiernie po całości. Wierzch udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką oraz białą czekoladą.

Smacznego!

Moje uwagi

Zmieniłam proporcje masy kawowej i wykonanie mazurka.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz