KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Mazurek chałwowy

Data: 12 Kwiecień 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 24.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Intensywnie chałwowy mazurek, w którym tradycyjny kruchy spód pokrywa masa chałwowa, zawierająca oprócz samej chałwy także sporą ilość zmielonych orzechów. Ciasto wychodzi dość słodkie, jak na mazurek przystało, choć wydaje mi się, że mimo wszystko nadal jest mniej słodkie niż przy tradycyjnym mazurku, pokrytym masą kajmakową. Ja wykorzystałam zwykłą chałwę waniliową, ale myślę, że śmiało można pokombinować też z inną, smakową. Polecam zwłaszcza tym, którzy lubią chałwę - z pewnością będziecie zachwyceni! :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Na masę chałwową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do zrumienienia. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wyjąć i wystudzić.

Masa chałwowa:

Wszystkie składniki (poza cukrem) umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do garnuszka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z palnika.

Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę chałwową, rozsmarować równomiernie po całości. Wierzch udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką i/lub białą czekoladą oraz dowolnymi orzechami.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz