Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do zrumienienia. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wyjąć i wystudzić.
Wszystkie składniki (poza cukrem) umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do garnuszka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z palnika.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę chałwową, rozsmarować równomiernie po całości. Wierzch udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką i/lub białą czekoladą oraz dowolnymi orzechami.
Smacznego!