KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (41)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kabanosy w cieście francuskim

Data: 12 Październik 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Wyśmienita imprezowa (i nie tylko) przekąska z ciasta francuskiego oraz kabanosów. Najlepsza oczywiście na ciepło, choć na zimno znika równie szybko :) Świderki skutecznie przykuwają uwagę, a samo wykonanie ich jest naprawdę proste i błyskawiczne. Bardzo polecam!

Składniki

Na świderki:

Przepis

Ciasto francuskie rozłożyć na płasko, a następnie pociąć wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok. 1 cm. Każdy kabanos owinąć wyciętym paskiem i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia*.

Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, podawać gorące lub wystudzone.

Smacznego!

Moje uwagi

* Przed pieczeniem świderki można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz