KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (6)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Francuskie świderki z serkiem i szynką

Data: 24 Styczeń 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Doskonała przekąska imprezowa lub śniadaniowa :) Sposobów na wykorzystanie ciasta francuskiego jest doprawdy całe mnóstwo i chyba zawsze efekt końcowy z jego udziałem znajduje sobie grono fanów. Świderki z tego przepisu są przepyszne, robiłam je już wielokrotnie i za każdy razem znikały ekspresowo :) Są tak delikatne (jak na ciasto francuskie przystało oraz jak na użyte dodatki), że trudno poprzestać na jednym... Serek kremowy nie dominuje, ale niewątpliwie istotnie wpływa na smak świderków w efekcie końcowym. Do tego wykonanie ich jest mega ekspresowe. Ogromnie polecam, przy specjalnej okazji lub bez niej! :)

Składniki

Na świderki:

Zmień jednostki

Przepis

Szynkę lub boczek pokroić w małą kostkę.

Połowę ciasta francuskiego posmarować serkiem i posypać wędliną. Przykryć ją drugą częścią prostokąta. Pokroić na 12 równych pasków*. Każdy pasek skręcić na świderek, a następnie ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, podawać gorące lub wystudzone.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja dodatkowo przekroiłam je jeszcze po połowie, żeby były bardziej poręczne.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz