KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżówki z nadzieniem marcepanowym

Data: 7 Sierpień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 1 h 50 min
Czas pieczenia: 10 min - 12 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 15.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Niby niepozorne, zwykłe słodkie bułki, a jednak czymś różnią się od innych... Moja mama stwierdziła, że to z pewnością jedne z lepszych, jakie dotychczas udało mi się upiec :) Być może to właśnie za sprawą nadzienia drożdżówki te wychodzą nadzwyczaj wilgotne, a co za tym idzie nie potrzebują już dodatkowych "ulepszaczy" w postaci masła czy twarożku. Sam marcepan nie jest bardzo (o ile w ogóle) niewyczuwalny w smaku i przypuszczam, że nikt by nie zgadł, co te bułeczki w sobie skrywają :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 90 ml), cukier (4 łyżki), jajko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz lub olej (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30-60 minut)

W tym czasie przygotować nadzienie marcepanowe.

Nadzienie:

Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm i grubości 1 cm. Posmarować powierzchnię przygotowanym nadzieniem i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 15 równych części - ślimaków (ok. 3 cm kawałki), które ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie.

Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 200°C przez około 10 - 12 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Przygotować lukier. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Po wystudzeniu bułeczki posmarować lukrem i natychmiast obsypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: www.mirabelkowy.pl.
Dałam trochę więcej cukru do ciasta.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz