Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 90 ml), cukier (4 łyżki), jajko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz lub olej (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30-60 minut)
W tym czasie przygotować nadzienie marcepanowe.
Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm i grubości 1 cm. Posmarować powierzchnię przygotowanym nadzieniem i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 15 równych części - ślimaków (ok. 3 cm kawałki), które ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 200°C przez około 10 - 12 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Przygotować lukier. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.
Po wystudzeniu bułeczki posmarować lukrem i natychmiast obsypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!