Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (ok. 110 ml), sól, oliwę, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na owalny placuszek o długości ok. 15 cm i zwinąć od krótszego boku.
Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 40 - 45 minut, do podwojenia objętości.
Bułeczki przed pieczeniem ponacinać nożem wzdłuż. Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!