KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciriole - włoskie bułeczki

Data: 26 Listopad 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 2 h 10 min - 3 h 
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 8.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Wyśmienite bułeczki, włoskiego pochodzenia, które piekłam już kilkukrotnie i z pewnością upiekę jeszcze nie raz :) Są świeże także następnego dnia, pysznie mięciutkie w środku, a dzięki dodaniu oliwy z oliwek do ciasta - ich skórka jest cudownie chrupiąca! :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na 8 bułeczek:

Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (ok. 110 ml), sól, oliwę, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na owalny placuszek o długości ok. 15 cm i zwinąć od krótszego boku.

Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 40 - 45 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem ponacinać nożem wzdłuż. Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: domowe-wypieki.com.
Nie dawałam mąki pszennej graham, tylko samą pszenną.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz