Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
Szpinak przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem z odrobiną oleju na gładką masę.
Do osobnej miseczki przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
W dużym naczyniu umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać zblendowany szpinak i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch na grubość ok. 0,5 cm, a następnie pokruszyć go do miseczki i odstawić.
Na ciasto szpinakowe wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na krem delikatnie wyłożyć okruchy ciasta szpinakowego, lekko docisnąć. Wierzch udekorować ziarnami granatu lub innymi owocami.
Smacznego!
* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.