KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (7)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Leśny Mech

Data: 23 Styczeń 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 2 h 
Czas pieczenia: 45 min - 55 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Wyśmienite ciasto kremowe, które w Internecie już jakiś czas temu zyskało sobie niemałą popularność :) To zapewne zasługa jego charakterystycznego, zielonego koloru, który otrzymuje się tu za poprzez dodanie zblendowanego szpinaku. Dzięki niemu ciasto ma nietypowy smak, choć sam szpinak absolutnie nie jest wyczuwalny (ciasto smakuje nawet tym, którzy za szpinakiem nie przepadają lub wręcz go nie lubią). Do tego jest ono bardzo wilgotne, miękkie i pyszne samo w sobie! :) Krem z ubitej śmietanki i serka mascarpone stanowi idealne uzupełnienie całości! Ogromnie polecam, sama robiłam je już nie raz i na pewno będę powtarzać! :)

Składniki

Na ciasto szpinakowe:

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto szpinakowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Odstawić do wystygnięcia.

Szpinak przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem z odrobiną oleju na gładką masę.

Do osobnej miseczki przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.

W dużym naczyniu umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać zblendowany szpinak i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką*. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem śmietankowy:

Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.

Całość:

Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch na grubość ok. 0,5 cm, a następnie pokruszyć go do miseczki i odstawić.

Na ciasto szpinakowe wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na krem delikatnie wyłożyć okruchy ciasta szpinakowego, lekko docisnąć. Wierzch udekorować ziarnami granatu lub innymi owocami.

Smacznego!

Moje uwagi

* Może być też tortownica o średnicy 26 cm.

** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Odrobinę zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz