KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (29)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Arbuz

Data: 23 Maj 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 35 min - 45 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Ciasto wyglądem przypominające arbuz, chociaż nie zawiera w sobie ani odrobiny tego owocu :) Poszczególne warstwy ciasta nawiązują kolorystycznie do odpowiednich warstw arbuza, czyli: szpinakowe ciasto i krem śmietankowy jako część zewnętrzna - skórka arbuza oraz wykończenie z galaretki truskawkowej i borówek jako nawiązanie do arbuzowego miąższu z czarnymi pestkami.
Oprócz ciekawego, przykuwającego uwagę wyglądu ciasto jest naprawdę bardzo smaczne :) Szpinakowa baza jest wilgotna i choć nieco specyficzna w smaku, to naprawdę pyszna. Do tego delikatny krem, który świetnie wpisuje się w całość oraz galaretka, nadająca całości owocowego posmaku. Z pewnością jest to wypiek dla osób, które już wcześniej zagustowały w cieście Leśny Mech (na stronie znajdziecie go tutaj -> klik). I oczywiście nie trzeba lubić szpinaku, aby pokochać to ciasto :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto szpinakowe:

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto szpinakowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Szpinak przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę.

Do osobnej miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

W dużym naczyniu umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując. Dodać zblendowany szpinak, aromat cytrynowy i zmiksować, do połączenia. Kolejno dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem śmietankowy*:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.

Całość:

Galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Na wystudzone ciasto szpinakowe wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie luźno ułożyć jagody lub borówki, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można pominąć

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz