Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szpinak przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę.
Do osobnej miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
W dużym naczyniu umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując. Dodać zblendowany szpinak, aromat cytrynowy i zmiksować, do połączenia. Kolejno dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.
Galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Na wystudzone ciasto szpinakowe wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie luźno ułożyć jagody lub borówki, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego!