Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać i lekko przestudzić (powstały sos czekoladowy powinien pozostać płynny).
Herbatniki umieścić w malakserze i zmielić. Dodać lekko ciepły sos czekoladowy i wymieszać do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę prostokątną o wymiarach 18 x 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia*. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).
W misie miksera umieścić serek mascarpone i zmiksować przez chwilę. Stopniowo dodawać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania jednolitej, gładkiej masy**. Kolejno dodać mleko w proszku, zmiksować. Na koniec dodać prażoną pszenicę i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na wierzch równomiernie rozsypać dodatkową prażoną pszenicę, delikatnie powciskać w masę. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania polewy.
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać i lekko przestudzić (powstały sos czekoladowy powinien pozostać płynny).
Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
* Może być też forma kwadratowa o boku długości 21 cm.
** Gdyby czekolada, pomimo ostudzenia, zważyła się po dodaniu do serka, nadal możemy otrzymać gładki, jednolity krem :) Masę należy podgrzewać na parze lub w mikrofalówce, mieszając co chwilę, do momentu, aż grudki czekolady całkowicie się roztopią.