KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Kinder country

Data: 15 Styczeń 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Koszt: duży
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 18 x 26 cm.

Recenzja

Proste, szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia, robione na wzór popularnego batonika o tej samej nazwie :) Biała czekolada, mleko w proszku i pszenica w miodzie tworzą bardzo udaną kompozycję, a czekoladowa otoczka ze spodu i polewy, świetnie uzupełnia całość i przełamuje smaki. Ziarna pszenicy, zawarte w masie co prawda miękną, ale moim wcale zdaniem wcale nie wpływa to na smak. Bardzo polecam, nawet jeśli nie próbowaliście tego batonika! :)

Składniki

Na spód:

Na masę:

Dodatkowo:

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać i lekko przestudzić (powstały sos czekoladowy powinien pozostać płynny).

Herbatniki umieścić w malakserze i zmielić. Dodać lekko ciepły sos czekoladowy i wymieszać do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę prostokątną o wymiarach 18 x 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia*. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy.

Masa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

W misie miksera umieścić serek mascarpone i zmiksować przez chwilę. Stopniowo dodawać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania jednolitej, gładkiej masy**. Kolejno dodać mleko w proszku, zmiksować. Na koniec dodać prażoną pszenicę i delikatnie wymieszać.

Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na wierzch równomiernie rozsypać dodatkową prażoną pszenicę, delikatnie powciskać w masę. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania polewy.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać i lekko przestudzić (powstały sos czekoladowy powinien pozostać płynny).

Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Moje uwagi

* Może być też forma kwadratowa o boku długości 21 cm.

** Gdyby czekolada, pomimo ostudzenia, zważyła się po dodaniu do serka, nadal możemy otrzymać gładki, jednolity krem :) Masę należy podgrzewać na parze lub w mikrofalówce, mieszając co chwilę, do momentu, aż grudki czekolady całkowicie się roztopią.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz