KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (6)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Kinder Bueno

Data: 28 Styczeń 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 30 min - 40 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Ciekawe ciasto bez pieczenia, orzechowo - czekoladowe, które w smaku rzeczywiście przywodzi na myśl popularne batoniki :) Robi się je szybko i prosto, choć efekt końcowy może sprawiać wrażenie jakoby było bardziej pracochłonne. Najlepsze na drugi dzień, gdy herbatniki zmiękną :) Bardzo polecam!

Składniki

Na krem orzechowy:

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Krem orzechowy:

W garnuszku umieścić 200 ml śmietany kremówki, masło i miód. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Dodać mleko w proszku i dalej podgrzewając dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika, dodać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Do przestudzonej masy dodać połowę serka mascarpone, zmiksować.

W dużej misce umieścić pozostałe 200 ml schłodzonej śmietany kremówki, resztę serka mascarpone i ubić do otrzymania gęstego kremu. Dodać masę z orzechami, w kilku turach, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**.

Wykonanie:

W formie prostokątnej o wymiarach 23 x 34 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć krem orzechowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wylać gęstniejącą polewę czekoladową, rozsmarować. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia polewy.

Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy noża rozprowadzić na cieście w postaci falistych wzorków. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

Moje uwagi

* Dałam samą gorzką czekoladę i pominęłam wzorek na wierzchu polewy.

** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Źródło: www.obzarciuch.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz