KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto cynamonowe z karmelowo-orzechową polewą

Data: 13 Grudzień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 45 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 22.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Bardzo jesienne i aromatyczne ciasto, które w trakcie pieczenia rozsiewa wręcz niesamowity zapach... Dodatek cynamonu i powideł oraz zwieńczająca całość polewa orzechowa czyni wypiek także bardzo świątecznym ciastem :) Wierzch, złożony z dużej ilości orzechów włoskich, zanurzonych w polewie karmelowej jest prawdziwą ucztą dla podniebienia (i wcale nie przesadzam!) :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Na polewę orzechową:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, sodę i cynamon - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać powidła i delikatnie wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę kwadratową o boku długości 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Na wystudzone ciasto rozsmarować jeszcze ciepłą polewę orzechową.

Polewa orzechowa:

Masło roztopić w garnku z grubym dnem. Dodać posiekane orzechy włoskie i posmażyć chwilę, mieszając. Wlać mleko skondensowane i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze ciemniejszej barwy (powinno to zająć ok. 20 - 30 min.*). Ściągnąć garnek z palnika.

Smacznego!

Moje uwagi

* U mnie już po ok. 15 - 20 min. polewa była gotowa.

Źródło: www.mirabelkowy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz