Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i startą czekoladę i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
Krem śmietankowy przygotować dopiero przed samym wyłożeniem na ciasto.
Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch na grubość ok. 0,5 cm. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Odciętą część ciasta pokruszyć do miseczki i wymieszać ze startą czekoladą.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na biszkopcie, jeden przy drugim. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na banany wyłożyć krem kawowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie posypać połowę pokruszonej mieszanki ciasta z czekoladą i lekko docisnąć. Na okruchy wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować. Wierzch posypać resztą okruchów. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
* Nie miałam likieru bananowego, więc zrobiłam taki poncz, jaki najczęściej przygotowuję, czyli zmieszałam 125 ml wódki, ok. 200 - 250 ml wody, 1 łyżeczkę cukru i kilka kropli aromatu rumowego. W razie konieczności można dorobić ponczu.
** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.