KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto "Coffee - banana"

Data: 1 Wrzesień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 35 min - 40 min
Koszt: duży
Trudność: średni
Liczba porcji: 30.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Ciasto, które jak sama nazwa wskazuje łączy w sobie dwa, bardzo zgrane smaki kawy i bananów. Cudowny kawowy krem na bazie serka mascarpone doskonale łączy się z tymi owocami, a wraz z kakaowym biszkoptem i delikatną "chmurką śmietankową" tworzy wyśmienity deser, idealny do popołudniowej kawki :) Dzięki temu, że wierzchnia warstwa - złożona z kremówki - nie jest przesłodzona, idealnie wkomponowuje się w całość, łagodzi kawowy smak i sprawia, że ciasto nie jest mdłe. Bardzo, bardzo polecam (nie tylko kawoszom :))!

Składniki

Na biszkopt kakaowy:

Na poncz:

Na krem kawowy:

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i startą czekoladę i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem kawowy:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Krem śmietankowy:

Krem śmietankowy przygotować dopiero przed samym wyłożeniem na ciasto.

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch na grubość ok. 0,5 cm. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Odciętą część ciasta pokruszyć do miseczki i wymieszać ze startą czekoladą.

Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na biszkopcie, jeden przy drugim. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na banany wyłożyć krem kawowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie posypać połowę pokruszonej mieszanki ciasta z czekoladą i lekko docisnąć. Na okruchy wyłożyć krem śmietankowy, rozsmarować. Wierzch posypać resztą okruchów. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Nie miałam likieru bananowego, więc zrobiłam taki poncz, jaki najczęściej przygotowuję, czyli zmieszałam 125 ml wódki, ok. 200 - 250 ml wody, 1 łyżeczkę cukru i kilka kropli aromatu rumowego. W razie konieczności można dorobić ponczu.

** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Źródło: zjemto.blox.pl.
Zwiększyłam proporcje składników na biszkopt i powyżej podaję już zmienione wartości.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-12-23 16:05
To przepis na większą blachę brakuje łyżeczki proszku do pieczenia w biszkopcie
Odpowiedz