KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (16)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Bananowa krówka

Data: 6 Grudzień 2018
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 10 h  - 16 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Ciasto bez pieczenia, składające się z kilku, idealnie pasujących do siebie części: kremu budyniowego, bananów, masy kajmakowej i bitej śmietany. Połączenie to nie bez powodu zyskało sporą popularność w wielu różnych deserach, bowiem wszystko tu idealnie się uzupełnia :) Pomimo znacznej ilości słodkich i kremowych "elementów" ciasto w efekcie końcowym nie jest mdłe czy za słodkie - delikatnie posłodzona warstwa śmietanki na wierzchu doskonale łagodzi pozostałe smaki :) Polecam, szczególnie amatorom kajmaku!

Składniki

Na krem budyniowy:

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Krem budyniowy:

W rondlu zagotować 600 ml mleka z cukrami.

W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 200 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.

Krem śmietankowy:

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.

Wykonanie:

W formie kwadratowej o boku długości 24 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/3 kremu budyniowego, rozsmarować równomiernie po całości.

Banany obrać, pokroić ukośnie na plasterki o grubości ok. 4 - 5 mm (lub przekroić wzdłuż na 3 części) i ułożyć na kremie, jeden przy drugim. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na banany wyłożyć i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Kolejno ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową**. Na masie ułożyć ostatnią warstwę herbatników, a na nie wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą.

Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

** Masę kajmakową można lekko podgrzać - łatwiej będzie ją rozsmarować na herbatnikach.

Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2018-12-18 19:18
Pyszne ciasto! Bardzo delikatne o rewelacyjnym smaku. Polecam :)
Odpowiedz