W rondlu zagotować 600 ml mleka z cukrami.
W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 200 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.
Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.
W formie kwadratowej o boku długości 24 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/3 kremu budyniowego, rozsmarować równomiernie po całości.
Banany obrać, pokroić ukośnie na plasterki o grubości ok. 4 - 5 mm (lub przekroić wzdłuż na 3 części) i ułożyć na kremie, jeden przy drugim. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na banany wyłożyć i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Kolejno ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową**. Na masie ułożyć ostatnią warstwę herbatników, a na nie wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą.
Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
** Masę kajmakową można lekko podgrzać - łatwiej będzie ją rozsmarować na herbatnikach.