Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i kakao. Dodać startą czekoladę, wymieszać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Mąkę i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać ocet, zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać rózgą lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć bezę do formy, wyrównać. Piec najpierw w temperaturze 160°C przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90°C i piec dalej przez około 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać.
Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Na biszkopt wyłożyć dżem lub konfiturę, rozsmarować równomiernie po całości. Na konfiturę wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch położyć wystudzoną bezę**. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
* Z braku likieru Cassis można też przygotować poncz na bazie wódki z dodatkiem soku z czarnej porzeczki lub (jeśli posiadamy) wykorzystać domową nalewkę z czarnej porzeczki :)
** Można też przed wyłożeniem bezy na wierzch, pokroić ją na równe kawałki, odpowiadające serwowanym porcjom ciasta. Wtedy też będzie się ono znacznie łatwiej kroiło.