KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (7)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Cassis

Data: 15 Listopad 2018
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas pieczenia: 1 h 20 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Bardzo ciekawe ciasto z porzeczkową nutą, na które składają się kakaowy biszkopt, dżem z czarnej porzeczki, śmietanowy krem oraz zwieńczająca całość beza kakaowa. Dodatek konfitury/dżemu, przełamującej słodkie smaki, nie jest tutaj jedynym porzeczkowym akcentem - równie ważną rolę odgrywa poncz z dodatkiem likieru Cassis, czyli likieru właśnie z tego owocu :) Ciasto nie wychodzi ani za słodkie ani zbyt kwaśne, bardzo ładnie się prezentuje i chociaż beza na wierzchu może utrudniać krojenie, to dla takiego efektu smakowego, można jej to wybaczyć :) Bardzo polecam!

Składniki

Na biszkopt czekoladowy:

Na bezę:

Na poncz:

Na masę śmietankową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt czekoladowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i kakao. Dodać startą czekoladę, wymieszać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Beza:

Mąkę i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać ocet, zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać rózgą lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć bezę do formy, wyrównać. Piec najpierw w temperaturze 160°C przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90°C i piec dalej przez około 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Masa śmietankowa:

Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Na biszkopt wyłożyć dżem lub konfiturę, rozsmarować równomiernie po całości. Na konfiturę wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch położyć wystudzoną bezę**. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Z braku likieru Cassis można też przygotować poncz na bazie wódki z dodatkiem soku z czarnej porzeczki lub (jeśli posiadamy) wykorzystać domową nalewkę z czarnej porzeczki :)

** Można też przed wyłożeniem bezy na wierzch, pokroić ją na równe kawałki, odpowiadające serwowanym porcjom ciasta. Wtedy też będzie się ono znacznie łatwiej kroiło.

Źródło: zjemto.blox.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz