KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Zakręcone brioszki

Data: 26 Luty 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 20 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Puszyste, mięciutkie, o uroczym kształcie, słodkie bułeczki bez nadzienia. Doskonałe na śniadanie lub jako przegryzka w ciągu dnia - 100 razy lepsza niż kupna! Trafiają do mojego spisu sprawdzonych przepisów na drożdżówki :) Poniżej podaję składniki w proporcjach, z jakich ja je przygotowałam - wyszło mi w ten sposób 12 bułeczek. Polecam!

Składniki

Na bułeczki:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
  • cukier puder, do oprószenia
Zmień jednostki

Przepis

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (150 ml), cukier (ok. 150 g), jajka, mleko w proszku, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 10 cm. Na środku prostokąta zrobić ukośne nacięcia, w odstępach ok. 1cm, bez przecinania prostokąta po całości - należy zostawić od brzegu ok. 1 - 2 cm nieprzecięte. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie skręcić formując "ślimaka". Ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Zobacz też

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz