Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać sól i zimną wodę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Kapustę dosyć drobno posiekać, a następnie posolić i chwilę wygnieść. Odstawić na 15 min.
Po tym czasie kapustę odcisnąć z soku. Dodać posiekany koperek i cebulkę, wymieszać.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na połówki.
W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, majonez i ser. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Formę na tartę (lub tortownicę) o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto*. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zrumienienia (ok. 10 - 12 min). Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez około 5 - 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć i lekko wystudzić.
Na spód tarty równomiernie wyłożyć kapustę. Kolejno rozłożyć połówki jajek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w kapustę. Na koniec polać tartę sosem jajeczno - serowym.
Piec w temperaturze 200°C przez około 30 - 40 minut. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłą.
Smacznego!