KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (45)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Tarta z młodą kapustą

Data: 8 Sierpień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 30 min - 40 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Wiosenno - letnia wytrawna tarta, solidnie wypełniona farszem z młodej kapusty. Doskonałym uzupełnieniem kapuścianego nadzienia są jajka ugotowane na twardo, które pasują tu zarówno smakowo, jak i wizualnie. Taka tarta zdecydowanie powinna posmakować osobom, lubiącym surówki z młodej kapusty - moim zdaniem wypełnienie bardziej przypomina właśnie surówkę aniżeli duszoną kapustę. Odrobinę rozpada się ono przy krojeniu, ale wcale nie wpływa to na smak tarty :) Naprawdę polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na nadzienie:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać sól i zimną wodę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Kapustę dosyć drobno posiekać, a następnie posolić i chwilę wygnieść. Odstawić na 15 min.

Po tym czasie kapustę odcisnąć z soku. Dodać posiekany koperek i cebulkę, wymieszać.

Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na połówki.

W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, majonez i ser. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Formę na tartę (lub tortownicę) o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto*. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zrumienienia (ok. 10 - 12 min). Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez około 5 - 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć i lekko wystudzić.

Na spód tarty równomiernie wyłożyć kapustę. Kolejno rozłożyć połówki jajek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w kapustę. Na koniec polać tartę sosem jajeczno - serowym.

Piec w temperaturze 200°C przez około 30 - 40 minut. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłą.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można też pominąć obciążenie i wówczas nakłuć ciasto widelcem, a brzegi przykryć folią aluminiową, lekko dociskając - zapobiegnie to nadmiernemu zrumienieniu się brzegów i ich obsunięciu. Ciasto pieczemy tak samo jak przy zastosowaniu obciążenia, tylko po wstępnym podpieczeniu zdejmujemy nie papier z obciążeniem, a folię aluminiową.
Źródło: beszamel.se.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz