Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, jajko, mleko i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. W tym czasie przygotować masę dyniową.
Formę na tartę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto*. Podpiec w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez około 15 - 20 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć i lekko wystudzić w formie.
Dynię umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i pokroić na mniejsze plastry. Plastry dyni pokroić w grubą kostkę i umieścić w garnuszku razem z mlekiem, cukrem i ziarenkami wanilii. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i miękkości dyni. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładką masę i wystudzić.
W miseczce roztrzepać jajka, dodać wystudzone mleko z dynią i ponownie zmiksować blenderem.
Na kruchy spód wylać masę dyniową, wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 30 - 35 minut. Powierzchnia gotowej tarty powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!