KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (2)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Seromak

Data: 18 Grudzień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 55 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Z uwagi na to, że Boże Narodzenie już niebawem, postanowiłam przygotować coś typowo świątecznego i myślę, że to ciasto właśnie takie jest :) Składają się na nie dwa, charakterystyczne dla tego okresu wypieki, czyli sernik i makowiec. Razem dają świetne połączenie smakowe, nie oddzielają się od siebie, ale wzajemnie uzupełniają. Wiele osób doskonale zna ten duet, więc wie, o czym mówię :) Ja tym razem do ciasta wyjątkowo wykorzystałam gotową masę makową, z którą przygotowanie deseru było naprawdę szybkie, jednak polecam użycie domowej masy (wtedy też, rozkładając sobie pracę na 2 dni, nie odczujemy tak bardzo "wysiłku" i czasu zrobienia seromakowca). Polecam wypróbować, także przed świętami! :)

Składniki

Na masę serową:

Na masę makową:

Zmień jednostki

Przepis

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno dodawać twaróg, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodać śmietanę kremówkę, zmiksować. Na koniec dodać budyń, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i delikatnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę*. Do masy serowej dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do formy, wierzch wyrównać.

Masa makowa:

Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Oddzielić żółtka od białek.

W misie miksera umieścić masę makową i zmielone migdały. Wymieszać na niskich obrotach miksera, do połączenia. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać odcedzone rodzynki i pozostałe bakalie i delikatnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Całość:

Masę makową delikatnie wylać na masę serową, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 50 - 60 minut.

Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.
Źródło: domowe-wypieki.com.
Zmieniłam trochę sposób przygotowania masy serowej.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz