Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno dodawać twaróg, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodać śmietanę kremówkę, zmiksować. Na koniec dodać budyń, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę*. Do masy serowej dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do formy, wierzch wyrównać.
Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Oddzielić żółtka od białek.
W misie miksera umieścić masę makową i zmielone migdały. Wymieszać na niskich obrotach miksera, do połączenia. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać odcedzone rodzynki i pozostałe bakalie i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Masę makową delikatnie wylać na masę serową, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 50 - 60 minut.
Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!