KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (23)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik z ziemniakami

Data: 8 Listopad 2018
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 30 min - 1 h 
Czas pieczenia: 1 h 10 min - 1 h 30 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Wyśmienity sernik z dodatkiem gotowanych i tłuczonych ziemniaków, pieczony na tradycyjnym kruchym spodzie. Ziemniaki w ogóle nie są w nim wyczuwalne, ale myślę, że to właśnie m.in. one odpowiadają za konsystencję i wilgotność wypieku :) Sernik ten jest "konkretny" i mocno "sernikowy" w smaku - nie zaś delikatny i puszysty jak chmurka. Mi przypomina tradycyjny, nieco ciężki sernik, który moja mama zawsze przygotowuje na święta Bożego Narodzenia, a niegdyś także na inne okazje :) Szczerze polecam!

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, oba cukry, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut, do rumianego koloru. Wyjąć i lekko wystudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Twaróg, ziemniaki, cukier puder, żółtka, przestudzone masło, budyń i aromat waniliowy umieścić w misie miksera i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników i powstania jednolitej, gładkiej masy. Dodać kwaśną śmietanę, zmiksować.

W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę*. Dodać do masy serowej i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać skórkę kandyzowaną i rodzynki i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Masę serową wylać na upieczony kruchy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 60 - 70 minut lub dłużej - powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz