Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, oba cukry, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut, do rumianego koloru. Wyjąć i lekko wystudzić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Twaróg, ziemniaki, cukier puder, żółtka, przestudzone masło, budyń i aromat waniliowy umieścić w misie miksera i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników i powstania jednolitej, gładkiej masy. Dodać kwaśną śmietanę, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę*. Dodać do masy serowej i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać skórkę kandyzowaną i rodzynki i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Masę serową wylać na upieczony kruchy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 60 - 70 minut lub dłużej - powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!