KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik z polewą karmelową

Data: 18 Marzec 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Pyszny, "konkretny" sernik, a nie delikatny i puszysty jak chmurka, który zwieńcza polewa z masy krówkowej oraz płatki migdałowe. Kajmakowy wierzch dodaje ciastu tego "czegoś", czyni je wilgotniejszym i doskonale łączy się ze smakiem tradycyjnego sernika :) Polecam zwłaszcza zwolennikom tego typu serniczków i amatorom wszystkiego, co ma w sobie toffii :)

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Herbatniki, cukier puder i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać.

Piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat. Wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wykończenie:

Wystudzony sernik posmarować masą kajmakową i obsypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Moje uwagi

* Formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Dzięki temu, że sernik pieczony jest z parą wodną, czyli w bardzo wysokiej wilgotności, piecze się w równomiernie w każdym miejscu, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.
Źródło: smakuje.blox.pl.
Zmodyfikowałam przepis, robiąc dodatkowo spód ze zmielonych biszkoptów, herbatników i masła. Niestety nie odnotowałam proporcji, dlatego poniżej podaję składniki na spód z przepisu na inny sernik, który wcześniej przetestowałam. Oprócz tego zmieniłam trochę sposób przygotowania masy serowej.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz