KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (23)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik z ciasteczkami Oreo

Data: 15 Styczeń 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 8 h 
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Dość popularny w Internecie sernik z dodatkiem słynnych, mocno kakaowych ciasteczek, przełożonych mleczną masą. Swoje zastosowanie Oreo znajdują w wielu, różnorodnych słodkich przepisach, z czego moim zdaniem na szczególnie uznanie zasługują właśnie serniki :) W przypadku tego przepisu, ciasteczka wciskane są w masę serową jeszcze przed pieczeniem oraz (jako wykończenie całości) umieszczane wraz z bitą śmietaną na wierzchu upieczonego sernika. Ciastka nie robią się miękkie od masy serowej, ale zachowują swoją chrupkość i smak. Bardzo polecam, nie tylko fanom Oreo! :)

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Mąkę pszenną, cukier i kakao przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, sól i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto. Podpiec w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i piec dalej w tej samej temperaturze przez około 8 - 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć i wystudzić.

Na masę serową:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokroić na ćwiartki, odstawić.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową (poza ciasteczkami). Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na wystudzony spód, wierzch wyrównać. Ciasteczka powciskać w masę, częściowo lub całkowicie, w zależności od tego czy chcemy, aby po upieczeniu były widoczne na powierzchni sernika*.

Piec w temperaturze 170°C przez około 60 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wykończenie:

Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.

Bitą śmietanę przełożyć do szprycy zakończonej ozdobną tylką. Gotowym kremem udekorować wierzch sernika, tworząc rozetki, a następnie w każdą z nich delikatnie wcisnąć przepołowione lub całe ciasteczko.

Smacznego!

Moje uwagi

* U mnie są dość delikatnie powciskane - można bardziej, jeśli wolimy, aby ciastka był w całym serniku :)

** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Przepis jest połączeniem kilku różnych przepisów.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz