Mąkę pszenną, cukier i kakao przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, sól i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wykleić nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który następnie wysypać kulki ceramiczne (lub fasolę/ryż), aby obciążyć ciasto. Podpiec w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Kolejno wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i piec dalej w tej samej temperaturze przez około 8 - 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć i wystudzić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokroić na ćwiartki, odstawić.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową (poza ciasteczkami). Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na wystudzony spód, wierzch wyrównać. Ciasteczka powciskać w masę, częściowo lub całkowicie, w zależności od tego czy chcemy, aby po upieczeniu były widoczne na powierzchni sernika*.
Piec w temperaturze 170°C przez około 60 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.
Bitą śmietanę przełożyć do szprycy zakończonej ozdobną tylką. Gotowym kremem udekorować wierzch sernika, tworząc rozetki, a następnie w każdą z nich delikatnie wcisnąć przepołowione lub całe ciasteczko.
Smacznego!
* U mnie są dość delikatnie powciskane - można bardziej, jeśli wolimy, aby ciastka był w całym serniku :)
** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.