KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (45)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik szarlotkowy na biszkopcie kakaowym

Data: 17 Wrzesień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 15 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 5 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Trudno określić czy bardziej jest to sernik połączony z szarlotką czy raczej szarlotka, wzbogacona o warstwę sernikową :) Nie zmienia to jednak faktu, że oba te elementy smakowe, w połączeniu z kakaowym spodem bardzo dobrze do siebie pasują i wzajemnie się uzupełniają - nie ma tu efektu "gryzących się smaków". Pomimo tego, że biszkopt nie jest nasączany żadnym ponczem, to dzięki masie serowej zyskuje wilgotność i nie jest suchy. Ciasto jest oryginalne i ciekawe :) Polecam wypróbować zwłaszcza w sezonie jabłkowym!

Składniki

Na biszkopt kakaowy:

Na masę serową:

  • 650 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek odmiany szarlotkowej (waga po obraniu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier, do smaku, w zależności od kwaśności jabłek
  • 1 opakowanie galaretka brzoskwiniowej (można zastąpić cytrynową)

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać olej, zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić w formie.

W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie.

Masę serową wylać na upieczony biszkopt, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 - 40 minut, lub dłużej. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić.

W tym czasie przygotować masę jabłkową.

Masa jabłkowa:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Mocno odcisnąć z soku, przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić aż jabłka wyraźnie zmiękną i zgęstnieją. Pod koniec dodać cynamon, cukier i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika, natychmiast dodać galaretkę (proszek) i mieszać intensywnie, aż się rozpuści. Odstawić i przestudzić.

Przestudzoną masę jabłkową wyłożyć na masę serową, wierzch wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin lub całą noc w lodówce.

Wykończenie:

Żelatynę w proszku zalać 30 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Bitą śmietanę przełożyć do szprycy zakończonej ozdobną tylką. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz