Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać olej, zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić w formie.
W tym czasie przygotować masę serową.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie.
Masę serową wylać na upieczony biszkopt, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 - 40 minut, lub dłużej. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić.
W tym czasie przygotować masę jabłkową.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Mocno odcisnąć z soku, przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić aż jabłka wyraźnie zmiękną i zgęstnieją. Pod koniec dodać cynamon, cukier i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika, natychmiast dodać galaretkę (proszek) i mieszać intensywnie, aż się rozpuści. Odstawić i przestudzić.
Przestudzoną masę jabłkową wyłożyć na masę serową, wierzch wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin lub całą noc w lodówce.
Żelatynę w proszku zalać 30 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
Bitą śmietanę przełożyć do szprycy zakończonej ozdobną tylką. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta.
Smacznego!