KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (37)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik orzechowy z brzoskwiniami

Data: 8 Marzec 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 1 h 15 min - 1 h 20 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Konkretny, bardzo wilgotny i mazisty sernik, o wyraźnym, mocno orzechowym smaku... Zaryzykuję nawet stwierdzeniem, że to jeden z moich ulubionych :) Wykończenie w postaci plastrów brzoskwiń ciekawie go ozdabia i urozmaica w smaku. Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie wymieszać z migdałami i masłem.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać.

Brzoskwinie z puszki pokroić w grube plasterki. Ściśle ułożyć na wierzchu sernika, lekko wciskając je w masę.

Piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 170°C przez około 75 - 80 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Dzięki temu, że sernik pieczony jest z parą wodną, czyli w bardzo wysokiej wilgotności, piecze się równomiernie w każdym miejscu, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.
Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz