Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie wymieszać z migdałami i masłem.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać.
Brzoskwinie z puszki pokroić w grube plasterki. Ściśle ułożyć na wierzchu sernika, lekko wciskając je w masę.
Piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 170°C przez około 75 - 80 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.
Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!