KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (19)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik marcepanowy

Data: 19 Kwiecień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Bardzo wilgotny, intensywnie marcepanowy serniczek, które doskonale odnajdzie się zarówno na bożonarodzeniowym, jak i wielkanocnym stole :) Choć smak migdałowy jest tu wyraźnie wyczuwalny, to sernik przypasuje nie tylko zakochanym w marcepanie :) Robiłam go już kilkukrotnie i zapewne jeszcze nie raz do niego wrócę. Bardzo polecam!

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie wymieszać z migdałami i masłem, do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg, śmietanę, jajka, starty marcepan, cukier, obie mąki i aromat migdałowy umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać.

Piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160°C przez około 70 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat. Wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Polewa marcepanowa:

W garnuszku umieścić śmietanę i starty marcepan. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, do rozpuszczenia się marcepanu. Zdjąć z palnika.

Jeszcze gorącą polewę marcepanową wylać na schłodzony sernik, wyrównać. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce do stężenia polewy.

Smacznego!

Moje uwagi

* Formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Dzięki temu, że sernik pieczony jest z parą wodną, czyli w bardzo wysokiej wilgotności, piecze się w równomiernie w każdym miejscu, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.
Źródło: www.mirabelkowy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz