KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik królewski

Data: 25 Listopad 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min - 1 h 20 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 24.
Wymiary blachy: 23 x 38 cm.

Recenzja

Dosyć popularny sernik, który od góry i dołu otoczony jest kruchym, mocno kakaowym ciastem. Sam w sobie jest wilgotny, ale jednocześnie nie bardzo ciężki - powiedziałabym, że taki w sam raz :) Coś dla osób, lubiących serniki z kakaową nutą np. z ciastkami Oreo. Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na masę serową:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodać masło, jajko, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).

Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 1 - 1,5 godziny.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na spód formy, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Oddzielić żółtka od białek. Twaróg, cukier, cukier z prawdziwej wanilii, żółtka, budyń i skórkę z pomarańczy umieścić w misie miksera i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników i powstania jednolitej, gładkiej masy.

W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę*. Dodać do masy serowej i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.

Piec w temperaturze 170°C przez około 60 - 70 minut - powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.
Przepis nieco zmodyfikowałam m.in. zmieniając proporcje masy serowej.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2023-12-18 03:53
A te 10 jajek to chyba jajecznica a nie sernik
Gość
2023-12-18 08:04
Potrzebnych jest 6 jajek do masy serowej
Odpowiedz
Gość
2023-08-11 06:51
Witam a do masy serowej masla nie trzeba
Odpowiedz
Gość
2022-10-26 11:24
A nie ma masła w przepisie lub oleju?wyjdzie sernik bez tłuszczu?
Gość
2023-12-18 08:03
Odpowiednio dobry, tłusty twaróg zawiera już sobie wystarczającą ilość tłuszczu
Odpowiedz
Gość
2021-04-08 19:01
Robię podobnie ale na 1,5 kg sera daję 10-14 dużych jaj oraz 250 gram masła. Wychodzi puszysty a w smaku aksamitny. Nie polecam sera w wiaderku. Ewa
Odpowiedz
Gość
2021-04-03 14:58
Super łatwy i zawsze się udaje,kakaowa nuta z kruchego ciasta fajnie przełamuje się ze smakowitą masą serową.
Odpowiedz
Gość
2020-12-28 13:18
Witam,
Jakiej wielkości blaszka/tortownica? ????????
Gość
2020-12-28 13:19
Uff, doczytalam, przepraszam za gapiostwo ????
Odpowiedz
Gość
2020-12-01 11:52
Piec z termoobiegiem czy góra dół bo to ważne jest.
Na paterce
2020-12-01 13:40
Ja piekę góra - dół. Jeśli miałby być termoobieg to wtedy dodatkowo o tym piszę :)
Gość
2020-12-04 18:41
Dziekuje za odpowiedz.Na święta bede go piec.
Odpowiedz
Gość
2020-04-08 18:25
Czy można dodać brzoskwinie ?
Na paterce
2020-04-08 19:01
Myślę, że jak najbardziej :) Też będę musiała spróbować takiej modyfikacji :)
Gość
2021-05-06 08:32
Naprawdę warto :)
Odpowiedz
Gość
2019-11-28 09:39
O wiele prościej ciasto przygotować do formy kruszonką nie kul jest prościej i wychodzi super
Odpowiedz
Gość
2019-11-27 01:24
Witam! Czy może być ser z wiaderka?
Na paterce
2019-11-27 01:51
Witam :) Tak, jak najbardziej, jednak koniecznie musi to być dobrej jakości ser, gęsty, ze sporą zawartością tłuszczu (polecam Piątnicę i Hej). Sama zwykle korzystam z tych serów przy pieczeniu serników i nie widzę różnicy pomiędzy takimi, a samodzielnie mielonymi tłustymi twarogami :)
Gość
2019-12-10 12:10
Mam jeszcze jedno pytanie czy ser pęka czy raczej nie
Na paterce
2019-12-10 13:12
Z tego co pamiętam to mi nie popękał, choć oddzielne ubijanie białek i dodawanie ich do masy serowej zwiększa takie ryzyko. Ważne, żeby masy serowej zbyt długo nie miksować - tylko do połączenia składników. Choć w przypadku tego sernika, nawet jeśli przy pieczeniu pęknie, to później stygnąc jego powierzchnia się wyrównuje, a kruche ciasto na wierzchu maskuje nierówność :)
Gość
2019-12-15 11:07
witam w przepisie jest napisane 1,5 opakowania budyniu jaki duzy budyn
Gość
2019-12-15 11:08
czy ciasto jest twarde czy takie raczej kruche
Na paterce
2019-12-15 11:31
Budyń standardowy - 40 g w opakowaniu.
Ciasto kruche jest kruche :)
Gość
2021-10-17 16:06
po jakim czasie po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika
Na paterce
2021-10-18 12:27
Pewnie już za późno odpisuję ;) Ja zawsze od razu po upieczeniu wyciągam sernik z piekarnika, ale z wyjęciem z formy czekam aż całkowicie ostygnie, a najlepiej schłodzi się jeszcze w lodówce. Niektórzy zostawiają sernik w uchylonym piekarniku po zakończeniu pieczenia i dopiero potem go wyjmują, ale jak ja kiedyś tak zrobiłam, to mi się wysuszył :/
Gość
2022-12-25 02:43
Pyszny zrobiłam sernik na Święta Bożego Narodzenia polecam ????
Gość
2023-01-20 22:17
Wystarczy tylko 1 kg sera z wiaderka?
Gość
2023-04-08 21:41
A co z masłem, czy faktycznie pieczemy bez. Pozdrawiam
Odpowiedz