KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (45)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik królewski

Data: 25 Listopad 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min - 1 h 20 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 24.
Wymiary blachy: 23 x 38 cm.

Recenzja

Dosyć popularny sernik, który od góry i dołu otoczony jest kruchym, mocno kakaowym ciastem. Sam w sobie jest wilgotny, ale jednocześnie nie bardzo ciężki - powiedziałabym, że taki w sam raz :) Coś dla osób, lubiących serniki z kakaową nutą np. z ciastkami Oreo. Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na masę serową:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodać masło, jajko, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).

Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 1 - 1,5 godziny.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na spód formy, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut. Wyjąć i lekko wystudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Oddzielić żółtka od białek. Twaróg, cukier, cukier z prawdziwej wanilii, żółtka, budyń i skórkę z pomarańczy umieścić w misie miksera i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników i powstania jednolitej, gładkiej masy.

W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę*. Dodać do masy serowej i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.

Piec w temperaturze 170°C przez około 60 - 70 minut - powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.
Przepis nieco zmodyfikowałam m.in. zmieniając proporcje masy serowej.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-11-28 09:39
O wiele prościej ciasto przygotować do formy kruszonką nie kul jest prościej i wychodzi super
Odpowiedz
Gość
2019-11-27 01:24
Witam! Czy może być ser z wiaderka?
Na paterce
2019-11-27 01:51
Witam :) Tak, jak najbardziej, jednak koniecznie musi to być dobrej jakości ser, gęsty, ze sporą zawartością tłuszczu (polecam Piątnicę i Hej). Sama zwykle korzystam z tych serów przy pieczeniu serników i nie widzę różnicy pomiędzy takimi, a samodzielnie mielonymi tłustymi twarogami :)
Gość
2019-12-10 12:10
Mam jeszcze jedno pytanie czy ser pęka czy raczej nie
Na paterce
2019-12-10 13:12
Z tego co pamiętam to mi nie popękał, choć oddzielne ubijanie białek i dodawanie ich do masy serowej zwiększa takie ryzyko. Ważne, żeby masy serowej zbyt długo nie miksować - tylko do połączenia składników. Choć w przypadku tego sernika, nawet jeśli przy pieczeniu pęknie, to później stygnąc jego powierzchnia się wyrównuje, a kruche ciasto na wierzchu maskuje nierówność :)
Odpowiedz