KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik kawowy z musem malinowym

Data: 10 Wrzesień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 1 h 20 min - 1 h 30 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Wilgotny sernik z dodatkiem prawdziwej mielonej kawy oraz delikatny mus malinowy na bazie słodkiej śmietanki... Rewelacyjne połączenie smaków! Zwieńczenie sernika musem owocowym czyni go bardzo eleganckim i tak jakby "z wyższej półki" serników :) Nie dość, że wygląda wykwintnie, to i smakuje niebanalnie. W sam raz na specjalną okazję, ale i... do weekendowej kawki. Wszystkie smaki cudownie przenikają się w ustach tak, że naprawdę nie sposób mu się oprzeć... Sernik jest przepyszny :) Ogromnie polecam!

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

  • 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 3 łyżeczki mielonej kawy rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku i wystudzone

Na mus malinowy:

Na poncz:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie wymieszać z cukrem i masłem.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera (wraz z "kawowymi fusami") i zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać.

Piec w temperaturze 160°tC przez około 80 - 90 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Mus malinowy:

Maliny zmiksować blenderem na mus, a następnie przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek.

Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Dodać przetarte maliny i dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę z malinami wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce do momentu, aż mus zacznie tężeć.

Poncz:

Do lekko ostudzonej kawy dodać likier - wymieszać i odstawić.

Całość:

Biszkopty zanurzać z obu stron na 1 - 2 sekundy w ponczu i układać jeden obok drugiego na wystudzonym serniku, przycinając je w taki sposób, aby pokryły całą jego powierzchnię. Na biszkopty wyłożyć mus malinowy, rozsmarować równomiernie po całości. Schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz