KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik jaglany z musem malinowym

Data: 25 Wrzesień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Tytułowy "sernik - niesernik" tak naprawdę z sernikiem ma niewiele wspólnego, bo chyba tylko wygląd :) Jednak moim zdaniem to wystarczy, aby deser ten mianować w ten sposób. Dokładnie jest to raczej jogurtowiec na zimno, wzbogacony o jakże charakterystyczny (i trochę nietypowy w ciastach) składnik, jakim jest ugotowana kasza jaglana. Wyraźnie wpływa ona na strukturę deseru i owszem - jest wyczuwalna - ale na pewno nie zalicza się to jako minus :) Doskonale odnajduje się w takim wydaniu, więc jeśli jeszcze nie jedliście z nią żadnych słodkości, to gorąco zachęcam do wypróbowania! Przy okazji jest to nieco zdrowszy deser i mniej kaloryczny niż typowe serniki. Niemniej jednak zachęcam Was do skosztowania go, nawet jeśli nie przestrzegacie żadnej specjalnej diety :)

Składniki

Na spód:

Na masę jaglaną:

Na mus malinowy:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Ciasteczka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same ciasteczka, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez 30 min.

Masa jaglana:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod zimną wodą.

W garnku z grubym dnem zagotować wodę z solą. Dodać kaszę i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 30 - 40 minut, co jakiś czas mieszając, do momentu, gdy kasza będzie bardzo miękka, a cała woda odparuje. Konieczne może okazać się uzupełnianie wody w trakcie gotowania, jeśli woda odparuje nim kasza będzie ugotowana na miękko. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Żelatynę w proszku zalać 150 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Przestudzoną kaszę zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej, jednolitej masy.

Masę jaglaną, jogurt, śmietanę kremówkę, cukier i cukier z prawdziwej wanilii umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera.

Masę jaglaną wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy.

Mus malinowy:

Maliny zmiksować blenderem na mus, a następnie przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek**.

Umieścić w garnku, zalać wodą i podgrzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać galaretkę w proszku i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Schłodzić do momentu, aż zacznie tężeć, a następnie wyłożyć na masę jaglaną, wierzch wyrównać.

Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia masy.

Smacznego!

Moje uwagi

* Konieczne może okazać się uzupełnianie wody w trakcie gotowania, dlatego być może zużyjemy więcej wody.

** Ja tym razem nie przecierałam. Przy użyciu truskawek też nie przecieramy.

Przepis własny.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz