KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sernik a'la tiramisu

Data: 18 Wrzesień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 6 h  - 10 h 
Czas pieczenia: 1 h 25 min - 1 h 35 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Przepyszny sernik, który smakiem rzeczywiście przypomina popularny włoski deser :) Elementy kawy i likieru Amaretto świetnie współgrają z kremową masą serową. Z pewnością posmakuje wielbicielom tiramisu i zwolennikom raczej cięższych niż delikatnych jak chmurka serników. Szczerze polecam!

Składniki

Na spód:

Do nasączenia biszkoptów:

Na masę serową:

Na polewę śmietankową:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Kawę rozpuścić w likierze, odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Kolejno dodać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, likier z kawą oraz przesianą mąkę i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle poukładać biszkopty, jeden przy drugim, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Delikatnie powciskać w ciasto.

Piec w temperaturze 170°C przez około 8 - 10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Nasączenie biszkoptów:

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Do żelatyny dodać kawę, likier Amaretto i wymieszać. Przy pomocy pędzelka nasączyć biszkopty w tortownicy.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na biszkopty, wierzch wyrównać.

Piec w temperaturze 170°C przez około 60 - 70 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Pod koniec pieczenia przygotować polewę śmietankową.

Gotowy sernik wyjąć z piekarnika. Na jeszcze gorący wyłożyć przygotowaną polewę śmietankową, rozsmarować równomiernie po całości. Na wierzch delikatnie wyłożyć łyżeczką odłożoną kawę i wymieszać patyczkiem lub widelcem z polewą śmietankową, robiąc esy-floresy.

Sernik piec dalej w tej samej temperaturze przez około 15 minut. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Polewa śmietankowa:

Kwaśną śmietanę, cukier, likier i kawę dokładnie wymieszać, odkładając ok. 2 - 3 łyżek kawy, do zrobienia wzorków.

Smacznego!

Moje uwagi

Trochę zmieniłam proporcje składników w masie serowej oraz sposób przygotowania ciasta.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz