Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).
Kawę rozpuścić w likierze, odstawić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Kolejno dodać przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, likier z kawą oraz przesianą mąkę i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch ściśle poukładać biszkopty, jeden przy drugim, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Delikatnie powciskać w ciasto.
Piec w temperaturze 170°C przez około 8 - 10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Do żelatyny dodać kawę, likier Amaretto i wymieszać. Przy pomocy pędzelka nasączyć biszkopty w tortownicy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia, nie dłużej - zbyt długo miksowana masa serowa niepotrzebnie napowietrzy sernik, który najpierw mocno urośnie, a następnie opadnie. Masę serową wylać na biszkopty, wierzch wyrównać.
Piec w temperaturze 170°C przez około 60 - 70 minut. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Pod koniec pieczenia przygotować polewę śmietankową.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika. Na jeszcze gorący wyłożyć przygotowaną polewę śmietankową, rozsmarować równomiernie po całości. Na wierzch delikatnie wyłożyć łyżeczką odłożoną kawę i wymieszać patyczkiem lub widelcem z polewą śmietankową, robiąc esy-floresy.
Sernik piec dalej w tej samej temperaturze przez około 15 minut. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Kwaśną śmietanę, cukier, likier i kawę dokładnie wymieszać, odkładając ok. 2 - 3 łyżek kawy, do zrobienia wzorków.
Smacznego!