KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sękacz z formy

Data: 20 Lipiec 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 25 min - 35 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 24 cm.

Recenzja

Ciasto, które choć znane jest z tego, że do jego przygotowania wykorzystywana jest specjalna forma, tak naprawdę można również upiec w domu :) Do tortownicy (z kominem lub bez) wylewa się kilka łyżek ciasta, które następnie przez chwilę podpieka się w piekarniku. Na nie nakłada się kolejną cienką warstwę ciasta, podpieka się ją i tak aż do zużycia całej masy. Smak zrobionego w ten sposób sękacza jest taki sam (jak nie lepszy) od tego kupnego! :) I chociaż wymaga on trochę pracy, to jednak warto go wypróbować! :) Polecam!

Składniki

Na sękacz:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka, cukier puder i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas miksując na dużych obrotach miksera.

Białka ubić na sztywną pianę*. Do masy maślano - żółtkowej dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Kolejno dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Kilka łyżek ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 2 - 5 minut, aż zacznie się lekko rumienić. Wyjąć, ponownie nałożyć kilka łyżek ciasta i podpiec do lekkiego zrumienienia. Czynności powtarzać aż do zużycia całego ciasta. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz