Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną - wymieszać, przesiać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka, cukier puder i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas miksując na dużych obrotach miksera.
Białka ubić na sztywną pianę*. Do masy maślano - żółtkowej dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Kolejno dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Kilka łyżek ciasta przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 2 - 5 minut, aż zacznie się lekko rumienić. Wyjąć, ponownie nałożyć kilka łyżek ciasta i podpiec do lekkiego zrumienienia. Czynności powtarzać aż do zużycia całego ciasta. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!