KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (16)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Racuchy

Data: 19 Luty 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas oczekiwania: 1 h 
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Chociaż tak samo jak pączki smaży się je w głębokim tłuszczu, to jednak w smaku i wyglądzie są zupełnie inne. Ich przygotowanie polega na nakładaniu porcji ciasta (przy pomocy dwóch łyżek) bezpośrednio do garnka z tłuszczem. Dlatego też w zależności od wykonania mogą być mniej lub bardziej regularne. Z przepisu, który Wam prezentuję racuszki wychodzą doprawdy OBŁĘDNE! Ciasto drożdżowe jest wyśmienite, bogate w rodzynki, które oczywiście według gustu można pominąć. Takie racuchy robimy od wielu lat i muszę przyznać, że robią nie mniejszą furorę niż tradycyjne pączki (albo nawet większą). Ze względu na to, że są mniejsze, chętniej się po nie sięga, a dodatkowo są tak pyszne, że nie sposób przejść obok nich obojętnie :) Trudno poprzestać na jednym, tak wciągają. Jakby tego było mało, wykonanie ich jest znacznie prostsze niż przy nadziewanych pączkach. Ogromnie polecam!

Składniki

Na ok. 36 racuchów:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Rodzynki namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru pudru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (0,5 szklanki), cukier puder (ok. 90 g), jajka, aromat, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i odcedzone rodzynki.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

W dużym, szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury 175°C*. Racuchy nabierać łyżką (maczaną uprzednio w oleju) i przy pomocy drugiej łyżki nakładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron, na złoto - brązowy kolor (tłuszczu musi być na tyle dużo, aby pączki mogły swobodnie w nim pływać). Cały czas regulować temperaturę oleju (nie powinna być zbyt wysoka, gdyż racuchy szybko zbrązowieją na zewnątrz, a w środku wciąż będą surowe).

Usmażone racuchy odkładać na ręczniczki papierowe, do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Doskonale sprawdza się termometr cukierniczy - polecam taki nabyć, jeśli chcecie mieć pewność, że Wasze pączki będą wysmażone, a nie surowe w środku :)
Przepis pochodzi z kalendarza.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz