KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (45)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Piernik staropolski

Data: 19 Listopad 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas pieczenia: 45 min - 1 h 
Koszt: duży
Trudność: średni
Wymiary blachy: 28 x 38 cm.

Recenzja

Niezastąpiony, niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju piernik. Słynie on z tego, że ciasto przygotowuje się kilka tygodni przed świętami i odstawia na leżakowanie w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Następnie, około 3 - 4 dni przed świętami, piecze się z niego 3 duże blaty piernikowego ciasta, które kolejno przekłada się powidłami i obciąża. Dzięki temu piernik ma szansę jeszcze przed Wigilią nieco zmięknąć i się "przegryźć" :) Dla mnie to absolutnie najlepszy piernik, który nie ma sobie równych! Oczywiście jest cała masa przepisów na przepyszne pierniki, które robi się znacznie szybciej i w ostatniej chwili, ale ten staropolski to jednak staropolski :) Odkąd przygotowałam go po raz pierwszy kilka lat temu, teraz powtarzam go co roku i już nie wyobrażam sobie z niego zrezygnować. Bardzo smakował nawet mojej mamie, dla której takie ciasto nie jest niczym szczególnym (woli inne). Nawet jeśli zdarzy się Wam przegapić moment przygotowania ciasta w listopadzie, możecie to zrobić nawet 2 tygodnie przed świętami - piernik również będzie wyśmienity i baaaardzo aromatyczny! Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Składniki na ciasto:

Dodatkowo:

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Piernik:

4 - 6 tygodni przed świętami:

W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, cukier i masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Sodę rozpuścić w mleku, odstawić.

W dużym naczyniu wymieszać mąkę pszenną, przyprawę do piernika i sól. Dodać sodę z mlekiem, jajka oraz mieszankę miodową i starannie wyrobić, do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 4 - 6 tygodni. Wyrobione ciasto jest dość luźne, ale po leżakowaniu w chłodzie tężeje i daje się rozwałkowywać, lekko podsypując mąką.

5 - 7 dni przed świętami:

Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 formy prostokątne o wymiarach 28 x 38 cm - posmarować je masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Podsypując delikatnie mąką każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki i grubości około 0,5 cm i wykleić nią spód formy. Piec w temperaturze 170°C przez około 15 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi***, a następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić do "skruszenia" na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.

2 - 3 dni przed świętami:

Piernik przeciąć na 3 równe części - powstaną mniejsze pierniki o wymiarach ok. 13 x 28 cm. Każdy z nich polać polewą czekoladową i udekorować posiekanymi orzechami włoskimi. Do wykończenia można też wykorzystać lukier.

Piernik naprawdę długo zachowuje świeżość. Warto jednak zawinąć go w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, aby nie wysychał.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego****. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jeśli używacie domowej przyprawy do piernika, możecie dać jej nieco mniej, gdyż jest bardziej aromatyczna. W przypadku kupnej natomiast, koniecznie (!) zwróćcie uwagę na to, czy w składzie nie ma mąki, a najlepiej także cukru.

** Jeśli posiadacie tylko 1 formę o takich wymiarach, wtedy blaty ciasta możecie piec jeden po drugim.

*** Powidła można wcześniej podgrzać, aby łatwiej było je rozsmarować, jeśli są bardzo gęste. Można też wymieszać je z ulubionymi bakaliami lub w całości lub częściowo zastąpić masą marcepanową.

**** Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć, według potrzeby. Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-11-25 21:54
Woow super ten przespis.. mam plan żeby upiec :)
Odpowiedz